Δυο λόγια

Έκθεση

Φως στην Ομηρική Ιθάκη

click to zoom in
click to zoom in

Τα όσα προβάλλονται στην έκθεση αποτελούν προϊόν μακροχρόνιας έρευνας του Δ. Ι. Παΐζη-Δανιά, καταγεγραμμένης σε έξι δοκίμια, καθώς και σε πολυάριθμες ομιλίες και άρθρα του.

Τα συγκεκριμένα πορίσματα αποτελούν επίσης επιμέρους θέσεις και απόψεις αρχαιολόγων και μελετητών της Ιθακησιακής προϊστορίας, όπως οι αείμνηστοι Σ. Μαρινάτος, Ν. Παυλάτος, Π. Καλλιγάς, Ι. Κακριδής, W.A. Heurtley, S. Benton κ.ά., αλλά και πολλών νεότερων, ενώ ο κύριος κορμός των θέσεων του ερευνητή  βασίζεται στις θέσεις της καθηγήτριας Aρχαιολογίας κ. Ευγενίας Βικέλα,  και συγκεκριμένα στο έργο της Η Ιθάκη και το άλλο Ιόνιο από την προϊστορία έως τον 5ο αι. π.Χ. Συγκλίσεις και αποκλίσεις. Συνέδριο Οδύσσεια, Ιθάκη 2009.

35Η έκθεση δεν ανταγωνίζεται και δεν υποκαθιστά τα Μουσεία της Ιθάκης, αλλά προβάλλει συγκεκριμένα αντικείμενα οδυσσειακής και μόνο, κατά τον συγγραφέα, αναφοράς που αναδεικνύουν τη μοναδική ομηρική φυσιογνωμία του νησιού, που είναι και ο στόχος της έκθεσης.

H ιδέα, ο σχεδιασμός και η απόδοση κειμένων και εικόνων ανήκουν στον κύριο Δημήτρη Παΐζη-Δανιά, η μετάφραση στην αγγλική γλώσσα έγινε από την κυρία Λίλα Κουβαρά-Αλιμαντίρη, ενώ η γραφιστική επεξεργασία υλοποιήθηκε από τον κύριο Γιάννη Σούκη. Στην επιμέλεια των κειμένων συνέβαλλαν οι: Λίλη Βαρβαρήγου, Σπύρος Κουβαράς (νονός του τίτλου της έκθεσης), Μαρία και Ιωάννα Παΐζη, Γιάννης Σούκης και Elisabeth  Mc Grath. Το έργο όλων των συντελεστών είναι ευγενική προσφορά στους Ιθακήσιους της Ιθάκης και του κόσμου.

click to zoom in
click to zoom in

Το εκτυπωτικό και άλλο κόστος της εγκατάστασης κάλυψε ο Κοινωφελής Όμιλος Σταυρού, ο οποίος προσέφερε και το χώρο.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Κοινωφελούς Ομίλου Σταυρού, του Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης, καθώς και των πολιτιστικών-τοπικών συλλόγων του νησιού οι οποίοι είναι: Κοινωφελής Όμιλος Ανωγής, Κοινωφελής Όμιλος Εξωγής, Κοινωφελής Όμιλος Ιθάκης, Πολιτιστικός Όμιλος Κιονίου, Κοινωφελής Όμιλος Περαχωρίου, Κοινωφελής Όμιλος Πλατρειθιά, Πανελλαδικός Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Φρικών «Ο Τηλέμαχος».

Βιογραφία του συγγραφέα:
Ο Δημήτρης Ι. Παΐζης- Δανιάς είναι πρώην Πλοίαρχος-Αρχιπλοίαρχος Ε.Ν., Διευθυντής ναυτιλιακών εταιρειών, ερασιτέχνης Ομηριστής, ιδρυτικό μέλος του ‘‘Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης’’ και συγγραφέας των παρακάτω βιβλίων για την Ιθάκη: (α) Για την ομηρική ιστορία της Ιθάκης: (1)Η Ιθάκη είναι η ομηρική, (2) Το ήθος των Ηρώων της Οδύσσειας (3) Η Ομηρική Ιθάκη στην Κεφαλονιά; Το ιστορικό μιας ιδέας, δεδομένα και πλάνες (ελληνικά και αγγλικά), (4) Οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Ιθάκης, 2011, (5) Ξενάγηση στην ομηρική Ιθάκη του σήμερα, 2012 και (6) Φώς στην Ομηρική Ιθάκη (το κείμενο της έκθεσης, ελληνικά και αγγλικά). (7) Άρθρα, Ομιλίες, επιστολές για την Ομηρική Ιθάκη (ανέκδοτος τόμος) (β) Για την Ιθάκη, γενικά: (1) Ιθακησιακά Α, 2006, (2) Θαλάσσης μνήμες, 2008, (3) Ιθακησιακά Β, 2008, (4) Ιθακησιακά Γ, 2012.

Είναι γεννημένος Ιθακήσιος, αλλά περιστασιακά και κατά καιρούς, γίνεται Κεφαλλήνας κατά τη θεωρία Κουρούκλη (1893), Δουλιχιεύς κατά τις θεωρίες Βολτέρα (1903), Τσιμαράτου (1948), Le Noan (2003-4) και Bittlestone (2005), Μικρο-Ιθακήσιος κατά τον Goekoop, (1908), Σάμιος κατά τους Λιβαδά, Καμπάνη (1998) και Cramer-Μεταξά (2000) και βέβαια Κανένας- (Ούτις καθ’ Όμηρον)- και κατ’ Αποστολάτο (2001).

Ευελπιστεί ότι η έκθεση θα διατρανώσει το απαράγραπτο δικαίωμα των Ιθακησίων και του ίδιου να αποκαλούνται Ιθακήσιοι, όπως ο Όμηρος σφράγισε τη γενιά τους πριν περίπου 3.200 χρόνια.